Tekniker

Allt under ett tak

EBP:s produktionsanläggning i Olofström är en av norra Europas större tillverkare av karossdelar till fordonsindustrin och av tunnplåtsartiklar till andra branscher. Produktionsanläggningen består av pressning, laserskärning, sammansättning, lasersvetsning, ytbehandling och emballering. Med vårt effektiva och flexibla produktionssystem kan vi optimera produktionsserier efter våra kunders behov och produktens komplexitet.

Vår presslinje togs i drift så sent som 2005 och är en av de kraftfullaste och mest effektiva och anpassningsbara i Europa. I sammansättningen används effektiv och flexibel automation. Såväl vår ytbehandlingsteknik som vår emballeringsprocess ligger i absolut framkant.

Kvalitet är en självklarhet

Kvalitetsarbetet är inbyggt i hela processen vilket manifesteras i våra ISO/IATF16494- och ISO 14001-certifikat.

PRESSNING

En kraftfull och fullt anpassningsbar presslinje

EBP:s pressverk är byggt för att uppfylla marknadens växande efterfrågan på
tunnplåtsartiklar. Därför uppfyller vår presslinje mycket högt ställda krav på presskraft, precision och kapacitet. Samtidigt är varje press utformad för att enkelt kunna anpassas efter olika verktygsegenskaper. Detsamma gäller pressverkets layout.

Vår presslinje består av sex separata pressar med en maximal presskraft på 2 000 ton och med pressbord upp till 5x2,5 meter. Presslinjen är helautomatisk med robotar som matar råämnet mellan varje presstempo. Linjen kan köras i allt från ett till sex presstempon, med utmatning efter valfritt tempo.

LASERSKÄRNING

5-axlig laserskärning

EBP har två 5-axliga laserskärningsmaskiner med stora bord för att hantera några av marknadens största Body in White artiklar så som helsidor och huvar i både aluminium och stål.

Maskin 1- Trumpf 7040 fiber 3000W

Kabinvolym: X4000*Y2000*Z750

Maskin 2- Prima Optimo CO2 4000W

Kabinvolym: X4500*Y2500*Z1000


Sammansättning

Alla vanliga sammansättningstekniker i en och samma anläggning

Våra system är fullt kompatibla med alla i branschen mest förekommande automationstekniker som t.ex. ABB och KUKA.

Falsning

För närvarande använder vi två olika falsningstekniker: Table top falsning och rullfalsning. Table top falsning ersätts ofta av rullfalsning vid reservdelsproduktion av minskande volymer efter EOP, då detta ger ekonomiska fördelar utan att kvaliteten påverkas.

Punktsvetsning

För punktsvetsning av stål använder vi såväl manuella som robotmonterade och fasta svetsaggregat.

MIG-svetsning

Vi har den utrustning och expertkunskap som krävs för att utföra MIG-svetsning av både stål och aluminium vid automatisk produktion i robotceller. I de fall en automatiserad lösning inte är lämplig använder vi manuell svetsning, utförd av licensierade svetsare.

Nitning och clinchning

För sammanfogning av aluminium använder vi clinchning, självstansande nitning och nitning, beroende på vilken process kunden har valt för den aktuella produkten.

Ytbehandling

En förstklassig ytbehandlingsanläggning

EBP kan leverera ytbehandling i OEM-kvalitet på alla typer av karossdelar – från minsta balk till största motorhuv – i både stål och aluminium. Med våra stora ytbehandlingsbad har vi kapacitet att tex ytbehandla helsidor och stora produktionsdetaljer till lastbilshytter.

Vår process har 19 olika stationer för bla avfettning, zink-mangan-förbehandling, katodisk elektrodoppning, härdning och tätning.

Jämfört med de transportbandslösningar som ofta används i ED-målerier är EBP:s bärarsystem mer flexibla, mer effektiva och ger en ytbehandling av högsta klass.

Ett slutet vattensystem skyddar miljön

EBP:s ytbehandlingsanläggning är byggd för att överträffa såväl dagens som morgondagens miljökrav. Processen är därför konstruerad som ett helt slutet system. Spillvattnet renas och återanvänds inom anläggningen. Övriga ämnen som filtreras bort eller fälls ut vid reningen tas om hand för destruktion.

Uppfyller OEM-standarder

EBP:s ytbehandlingsanläggning uppfyller de tuffaste kvalitetskraven för korrosionsskydd och ytfinish, inklusive OEM-krav från tillverkare som exempelvis:

  • Volvo
  • Audi
  • Skoda
  • Porsche
  • Scania
  • Aston Martin

Packning

En optimal förpackning för varje leverans

Fordonskomponenter är skrymmande och känsliga för stötar. Förpackningen och transportskyddet måste ge ett fullgott skydd och samtidigt underlätta logistiken för att ge ett kostnadseffektivt produktionsflöde. EBP erbjuder en optimal helhetslösning för det sista steget i värdekedjan – leveransen.

En karossdel som levereras till serieproduktion kräver en viss typ av förpackning. Samma karossdel kräver en helt annan typ av förpackning när den ska levereras direkt till märkesverkstadens reservdelslager. EBP:s förpackningskoncept bygger på att hitta den optimala lösningen för varje kund. Rätt förpackning ska också vara lätt att återvinna eller återanvända.