Investering i lasermaskin ger nya affärer

2015-03-25

”Nu äger vi processen”

 

När en känd engelsk sportbilstillverkare ska utveckla ett nytt modellprogram tar de hjälp av EBP i Olofström. Med den nya 3D-lasern stärker EBP sin roll inom nischvolymproduktion åt stora tillverkare.

 

För 20 år sedan var EBP (European Body Panels) i Olofström en renodlad reservdelsfabrik för Volvo. Fordonsindustrin har sedan dess kämpat i uppförsbacke och precis som alla andra hade EBP en bottennotering 2008. Sedan dess har det varit ett antal tuffa år.

– Men sakta men säkert har vi vänt företaget genom att förvärva ett antal nya projekt och idag har vi gått från reservdelsproduktion till en stor andel kvalificerad serieproduktion och verktygsframtagning. Den nya 3D-lasern är en strategisk investering för att stärka vår roll som serietillverkare inom nischvolymproduktion, säger VD och delägare Ulrica Larsson.

På EBP i Olofström tillverkas karossdelar och reservdelar till flera av Europas ledande biltillverkare, däribland Volvo PV och Audi. Alla bilmodeller har idag kortare livscykler vilket innebär att reservdelsindustrin minskat drastiskt år efter år. Därför innebär möjligheten att bl a  få producera exteriördetaljer till de engelska sportbilarna ett starkt lyft för EBP. Projekten har hittills inneburit design, utveckling och tillverkning av verktyg och monteringsutrustning, samt leverans av komplett sammansatt och målad motorhuv till serieproduktionen.

– De nya produkterna kommer att bidra till ökad konkurrenskraft för oss och det kommer att hjälpa oss in på marknader som tidigare varit begränsade. När vi började resan som nischtillverkare hade vi underleverantörer till hjälp, men nu tar vi kontroll över hela kedjan. Med den nya 3D-lasern äger vi processen, säger Ulrica Larsson.

Maskinen som driftsattes hösten 2015 är en OPTIMO av märket Prima Power, en av de största maskinerna på marknaden, med ett arbetsområde på 4500 x 2500 x 1020 mm.
– Prima Power OPTIMO är en förstklassig 3D-lasermaskin för skärning och svetsning av större arbetsstycken med utmärkt kvalitet och noggrannhet, säger Kjell-Arne Thorén, säljare hos Din Maskin som levererat utrustningen.

Prima Power OPTIMO används huvudsakligen just inom karosstillverkning för personbilar och lastbilar men även inom rymd- och flygindustri. Stor arbetsvolym – mer än 11m³ – med smidig åtkomlighet, flygande optik, sammansatt portalstruktur, hög noggrannhet och enkel programmering gör OPTIMO så väl anpassad för snabb och precis bearbetning av större 3D-detaljer. Ett direktdrivet skärhuvud utan axlar och växlar garanterar hög dynamik och noggrannhet utan vändglapp och slitage.

– Systemet för byte av skärhuvud gör det enkelt att snabbt byta mellan olika processer för att på så sätt ytterligare bredda applikationsområdet för denna mycket flexibla maskin, säger Kjell-Arne Thorén.

Beroende på val av skärhuvud/svetshuvud skär eller svetsar OPTIMO med precision olika material och tjocklekar. VIVIDA-skärhuvudet minskar cykeltiderna för typiska applikationer som exempelvis motorhuv inre med 50-100 hålbilder och konturlängder på 5-8 meter med upp till 27 procent.

– Det är väldigt spännande och jag kan säga att vi valde just den här maskinen, utrustad med VIVIDA-skärhuvudet, just på grund av snabbheten och den stora arbetsvolymen. Det finns inget på marknaden som konkurrerar med detta. Vi kommer huvudsakligen skära aluminium i maskinen, men även stål och rostfritt, säger Tommy Svensson, projektledare och ansvarig tekniker för laserskärning på företaget.

Installationen av lasern var förhållandevis smidig, berättar Tommy. De första testkörningarna kunde göras efter knappt en månad. När Aktuell Produktion besöker EBP i Olofström kör man den första nya produkten i maskinen.

– Nu har vi ytterligare 15 artiklar som ska in och skäras under våren, säger Tommy Svensson.

EBP:s produktionsanläggning i Olofström är en av norra Europas större tillverkare av karossdelar inom nischvolymsegmentet. Den imponerande anläggningen med ett flertal olika fastigheter upptar tillsammans en markyta på 100 000 m2.
Här finns tillgång till produktionssystem inom såväl pressning och sammansättning som ytbehandling och packning. Samlad kompetens som krävs för tillverkning av karosskomponenter utifrån fordonsbranschens krav på hög kvalitet, korta ledtider och snabb anpassning till nya modellserier.

 

 

EBP är störst i norra Europa på tillverkning av karossdelar inom nischvolymsegmentet.

– Investeringen i en ny 3D-laser stärker vår roll, säger vd Ulrica Larsson.

 

EBP:s nyinvestering Prima Power OPTIMO är utrustad med ett extra VIVIDA-skärhuvud.

– Det gör att vi får upp till 30 procents högre effektivitet på skärhastighet. Vi är de enda i norra Europa som har den här utrustningen idag, konstaterar en nöjd operatör, Daniel Jeppson.

 

Valet av lasermaskin var helt beroende den stora arbetsvolymen.

– Det finns inget på marknaden som konkurrerar med detta, säger projektledare Tommy Svensson (tv), här i samtal med Kjell-Arne Thorén (mitten), Din Maskin, samt Håkan Söderblom (th), inköp.

 

 

Faktaruta:

PRIMA POWER OPTIMO 3D lasermaskin.

  • o     Arbetsvolym > 11 m3
  • Axelrörelser:
  • X – 4500 mm
  • Y – 2500 mm
  • Z – 1020 mm
  • o     A - 360?
  • o     B - ±135?
  • W(Vivida) - ±10 mm