Aston Martin DB11 Event

2017-03-06

I fyra års tid har EBP i Olofström varit med och tagit fram delar till en ny Aston Martin-modell. Nu har bilen visats upp för de anställda.

 

– Syftet är att visa uppskattning för våra medarbetare som har jobbat hårt under lång tid med det här projektet. Det är många som har hjälpt till, säger Ronnie Rossander, vd på EBP.

Det är nog annars många som förknippar Aston Martin med den brittiska agenten James Bond. Och nu kan EBP skryta om att de har varit med och tillverkat en alldeles egen Aston Martin-modell där EBP tillverkat huven, dörrarna och taket.

EBP är en av norra Europas största leverantörer av karossdelar och har bland annat ett tätt samarbete med Volvo i Olofström med att göra reservdelar. Men den här gången har de varit med från grunden i ett fyra års långt projekt.

– Huven är en av de mest komplexa i världen på grund av sin storlek. I vår resa med det här har vi lärt oss otroligt mycket och vi hade aldrig tidigare gjort ett sådant stort projekt. Det är stor skillnad mot att ta över ett reservdelspaket, säger Ronnie Rossander, som fram till årsskiftet var produktionschef på företaget och då tog över som vd. Han säger så här om sin nya roll:

– Det är ett stort steg, men jag var rätt djupt involverad sedan innan. Det känns väldigt positivt, vi har väldigt många spännande förfrågningar. Våra anställda utvecklas och vi ser en finansiell uppåtsving för hela företaget.

Vad har varit svårast med det här arbetet?

– Bilen är helt unik och på två resor försökte vi övertyga Aston Martin att ändra på huven med argumentet att vi aldrig kommer att kunna tillverka den. Men de stod på sig och tvingade oss till det och det gick ju bra.

Den nya Aston Martin-modellen har 600 hästkrafter och har hittills tillverkats i 1500 exemplar där de totalt ska göras 3200.

– Aston Martin är krävande för att de har krävande kunder. Kvalitetsnivån är väldigt hög, säger han.